Zo help je je gras de wintermaanden door

Hoewel we zo nu en dan nog een warm zonnetje hebben, weten we allemaal dat de echte zomer erop zit. Helaas. We zijn weer druk aan het werk, bedenken stiekem al welke interieurinrichting wat meer bij de herfst past en de terrassen zijn iedere avond weer een stukje minder vol… het wordt winter! Niet morgen al, maar wel sneller dan je denkt en wilt. Het is daarom belangrijk om je gazon al voordat het echt koud wordt te bewapenen tegen de winter. Hier vertellen we je hoe je dat doet:

Afstrooien met kalk

De grond onder je gazon kan soms wat zuur zijn van zichzelf. Dat is vervelend, want een hoge zuurgraad van de grond zorgt dat onkruid en mos gaan groeien tussen het gras. Niet bepaald sierlijk natuurlijk. Om de ondergrond minder zuur te maken, kun je je gazon bestrooien met kalk. Dat koop je eenvoudig bij de bouwmarkt of tuincentrum. Is je gazon je heel veel waard en geef je graag wat extra uit? Bekijk dan eens de Cocopeat van Ecostyle. Dat houdt water vast, zorgt voor een sterkere wortelstructuur én ontzuurt de bodem van je tuin.

Bemesten

Nu het nog kan: bemest je gras nog één keer, zodat je gras net voor de winter nog een voedingsboost krijgt. Normaliter wordt aangeraden om een gazon vier keer per jaar te bemesten: in maart, mei, juli en september.

Let op bladeren en waterplassen/-putten

De laatste maar ook zeer belangrijke tip voor de winter: let erop dat zich op je grasmat geen grote plassen water vormen die, bijvoorbeeld door vochtig weer of aanhoudende sneeuw/regen, lang blijven liggen. Op die manier kan het gras namelijk stikken door een tekort aan licht en zuurstof. Hetzelfde geldt voor een dik pak herfstbladeren: hark dit tijdig op. Last van plassen water? Prik met een stok of hark wat gaten in de ondergrond van de plas zodat het water gemakkelijk wegloopt. Nog beter: egaliseer de ondergrond van het gazon. Dat kan echter maar op één manier: leg je gazon opnieuw aan.

Opnieuw aanleggen van gras?

Is je gras “op” na een bezige zomer? Stikt het van de dorre plekken en bruine vlekken? En is er geen redden meer aan? Leg je gazon dan in het najaar opnieuw aan. Omdat er altijd een risico op vorst is, raden we aan om je gazon uit graszoden te leggen. Die kunnen, in tegenstelling tot graszaad, veel beter tegen vorst, regen en kou. In tegenstelling tot graszaad kun je graszoden het gehele jaar door leggen. Het kost je een middagje werk, en dankzij het kant-en-klare van graszoden is de kans op een mooi resultaat erg groot.