Tips voor het aanleggen van een nieuwe tuin

De tuin op de schop!

Bij mooi lente- of zomerweer is de tuin de eerste plek waar je veel tuin zult doorbrengen. Niets is lekker om na een koude winter weer heerlijk buiten te kunnen zitten. Wil je de komende zomer ook optimaal van je tuin genieten? Waarom ga je je tuin of terras niet eens volledig opnieuw aanleggen? Je geniet dan nog meer van je tuin. Hierbij enkele tips waar je op moet letten als je je paradijsje opnieuw gaat aanleggen.

 

Wat ga je op de vloer leggen?

Terrassen en looppaden leg je sowieso met een harde ondergrond en misschien wil je dit ook wel met de rest van de tuin? Dit vergt de nodige aandacht, want de kwaliteit ondergrond bepaald de sfeer van je tuin. Er is dan ook een grote keuze in voor vloeren. Van oudsher wordt er vaak gekozen voor een natuursteen vloer of een betonnen vloer. Bij een betonnen vloer is er nog de keuze tussen tegels of klinkers. Het hangt van je smaak af wat je neemt. Tegels geven de tuin een meer rustieke uitstraling. Klinkers daarentegen zullen je tuin een wat drukkere uitstraling geven.

Je kunt ook kiezen voor keramische tegels. Een voordeel van keramische tegels is dat ze zeer slijtvast zijn en bijna niet krassen. Vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen en je hoeft niet bang te zijn dat keramische tegels glas zijn. Als je kiest voor keramische tegels in je tuin heb je een enorme keuze uit designs en kleuren. Keramische tegels kunnen een mooi toevoeging aan je tuin zijn.

 

Een vijver?

Ben je aan het overwegen of je ook een vijver in je tuin wilt aanleggen? Als je kleine kinderen hebt moet je misschien nog even wachten. Je kunt natuurlijk ook een vijver aanleggen met een omheining, zodat de kinderen er niet bij kunnen komen. Je kunt ook eerst een gazon aanleggen en pas later alsnog een vijver aanleggen.

Bij het aanleggen van een vijver zijn er tal van zaken waar je op moet letten, zoals de verhouding tussen de diepte en de oppervlakte. Heel belangrijk is de aanschaf van een filter. Dit scheelt je namelijk veel onderhoud. Vooral als je vissen in je vijver laat zwemmen is een filter heel belangrijk. Neem bij veel vissen ook een grote filter.

Een zwembad?

Heb je ook al eens nagedacht over het plaatsen van een zwembad? Vooral als je een prefab zwembad aanschaft vallen de kosten best nog mee. Een prefab zwembad is ook gemakkelijk te plaatsen. Laat je een zwembad in je tuin ingraven dan zul je veel duurder uit zijn. Het voordeel is dan wel weer dat je zelf de vorm van je zwembad kunt uitkiezen.

Een sauna of een jacuzzi met overkapping in je tuin is ook een idee. Je kunt er dan ook in de wintermaanden van genieten en het onderhoud is gemakkelijk zelf te doen. Wel wordt dan aangeraden om jaarlijks een groot onderhoud van bijvoorbeeld de filterinstallatie door een zwembadexpert uit te laten voeren.

 

Een terrasoverkapping

Een terrasoverkapping is een goede aanvulling voor je tuin. Niet alleen kun je op zonnige dagen in de schaduw zitten, in de winter kan het als bescherming dienen voor tuinmeubels en ook dan kun je buiten zitten. Je kunt een vaste overkapping nemen of een uitschuifbare overkapping, waarbij jezelf de hoeveelheid schaduw bepaald.

Terrasoverkappingen kunnen geplaatst worden in allerlei soorten materiaal, zoals aluminium, staal of hout. Met hout bereik je een klassieke en natuurlijk sfeer, terwijl aluminium en staal weer een moderne uitstraling zullen hebben.

Schrijf mee!

Jouw expertise op het gebied van tuinieren delen met andere? Schrijf mee en maak Tuinierservice.nl het grootste online tuinierplatform van Nederland!