De beste tips om je tuin in te richten

Tuin inrichten doe je zo!

Ligt je tuin er ietwat triest bij? Overwoekert het onkruid in je tuin of hebben je planten wat meer liefde nodig? Dan is het hoog tijd om daar verandering in te brengen en dat kun je helemaal zelf doen! Het voorjaar is de perfecte periode om de handen uit de mouwen te steken, want zo ligt je tuin er mooi bij wanneer het mooie weer in de lente en zomer aanbreekt. Maar voor veel tuineigenaars lijkt het inrichten van een tuin een moeilijke klus. Gelukkig kunnen we je daarbij helpen want in dit artikel geven we je de beste tips om zelf je tuin in te richten. Zo haal je zelf het meeste plezier uit je tuin!

 

Houd het praktisch

Blijf steeds praktisch bij het inrichten van je tuin. Als je weet over jezelf dat je geen groene vingers hebt, kun je best niet te veel planten gebruiken die veel onderhoud vergen. Kies daarom voor kunstgras of planten die weinig onderhoud vergen zoals bamboe. Je kunt je tuin ook gezellig maken met andere decoratieve elementen zoals beelden, tuinmeubilair of bestrating. Bij bestrating leg je elementen aan in je tuin waar je makkelijk over kunt wandelen of meubilair op kunt plaatsen. Wist je trouwens dat kunstgras vrijwel onderhoudsvrij is en er net zo mooi uitziet als echt gras? Vandaag is kunstgras van erg hoge kwaliteit en voordelig van prijs. Bovendien kun je het kunstgras makkelijk leggen, daar vind je heel wat informatie over online.

 

Een boom planten?

Hoe zit dat met het planten van een boom? Een boom kan een echte blikvanger zijn in je tuin. Maar als je een kleine boom gaat planten moet je toch rekening houden met een aantal zaken. Hoe zal de boom er over tien of twintig jaar uitzien? Hoe snel groeit de boom? Vermijd dat je de boom in de toekomst moet omkappen door genoeg ruimte te voorzien of door een boom te kiezen die traag groeit. Het zou tenslotte jammer zijn dat je jarenlange verzorging voor niets blijkt door overlast voor je buren of slechte planning.

Een grote tuin inrichten

Een grote tuin inrichten is een moeilijkere opgave dan een kleine tuin. Maar met een creatieve inrichting kun je ook in een grote tuin een leuke sfeer creëren. Een grote tuin geeft je net meer opties om de ruimte speels in te delen. Combineer bijvoorbeeld meerdere soorten grondelementen zoals kunstgras en tegels. Zo kun je een speelsere en originelere ruimte creëren. Dan is er ook nog de optie om een vijver te plaatsen. Een vijver zorgt voor heel wat gezelligheid en geeft een natuurlijk gevoel in je tuin. Houd er wel rekening mee dat een vijver meer onderhoud vereist. Als je de vijver op de juiste plek in je tuin plaatst, kan dat effect hebben op de hoeveelheid onderhoud. Neem dus zeker de tijd om je tuin goed op te meten.


Terrasoverkapping

Kun je niet genoeg krijgen van in de tuin zitten? Laat de winter of slecht weer daar geen stokje voor steken. Als je graag buiten zit en je hebt ruimte in de tuin, dan kun je een terrasoverkapping overwegen. Een terrasoverkapping is een verlengstuk van je woning en je kunt dan altijd lekker droog buiten zitten. Maar ook op de warmste dagen van het jaar is een terrasoverkapping praktisch omdat je kunt genieten van de schaduw. We raden je wel aan om geen terrasoverkapping te plaatsen als je een kleine tuin hebt, want het is belangrijk dat je genoeg ruimte hebt voor het terras en de overkapping.

Schrijf mee!

Jouw expertise op het gebied van tuinieren delen met andere? Schrijf mee en maak Tuinierservice.nl het grootste online tuinierplatform van Nederland!