Bomen laten snoeien

Wanneer bomen laten snoeien?

Bomen laten snoeien is om verschillende redenen zeer belangrijk. Je wilt de bomen in een goede conditie houden, om te voorkomen dat ze ziek worden of na verloop van tijd sterven. Mocht een boom ziek zijn, dan kan het noodzakelijk worden om deze te laten kappen. Op deze manier wordt voorkomen dat de boom omwaait. In dit artikel lees je meer over bomen laten snoeien. Wat komt hierbij kijken? Kun je bomen zelf snoeien? Enzovoorts.

Tip: schakel een hovenier in om je te helpen bij het onderhoud aan bomen en struiken. Een hovenier beschikt over het benodigde gereedschap, om de boom op de juiste wijze te snoeien. Een blijvende schade aan de boom wordt zo voorkomen!

 

Redenen van onderhoud aan bomen

Het laten snoeien van bomen heeft verschillende redenen. Zo stimuleert het snoeien van bomen de bloei- en vruchtvorming van de boom. Waar oude takken verwijderd worden, zullen nieuwe takken de kans krijgen zich te ontwikkelen. Op deze manier blijft een boom in een goede conditie en zal deze doorgaans langer meegaan. Ook kan het laten snoeien van bomen noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld zieke of zwakke takken te verwijderen. Mogelijk is een tak tijdens een hevige storm gescheurd. Om te voorkomen dat een boom onnodig veel energie kwijt is aan het herstel van zo’n tak, kan deze beter verwijderd worden. Een derde reden om voor het snoeien van bomen te kiezen, is dat het je tuin en de boom zelf meer licht geeft.

Boom laten terugsnoeien door een hovenier

Wist je dat het snoeien van bomen vaak seizoensgebonden is? Daarbij heb je de nodige kennis over bomen en snoeien in het algemeen nodig, om de boom op de juiste wijze te kunnen onderhouden. Veel mensen hebben deze kennis niet paraat, waardoor zij voor de hulp van een hovenier kiezen. Een hovenier weet hoe de verschillende bomen onderhouden moeten worden. Daarbij kan een hovenier je adviseren over het onderhoud, je zelf uit zou kunnen voeren. Wellicht wordt de bast van de boom aangetast door katten of andere dieren. In zo’n geval kan het slim zijn om gaas rondom de boom te plaatsen.

 

Moment om bomen te laten knippen

Zoals reeds beschreven werd, is het snoeiwerk aan bomen seizoensgebonden. Het is zodoende belangrijk om vooraf uit te zoeken, wanneer de bomen in je eigen tuin onderhouden moeten worden. Fruitbomen kunnen vaak het beste in het voorjaar of de winter onderhouden worden. Hagen worden vaak in het voorjaar of najaar gesnoeid.

Schrijf mee!

Jouw expertise op het gebied van tuinieren delen met andere? Schrijf mee en maak Tuinierservice.nl het grootste online tuinierplatform van Nederland!