Redenen om te snoeien

Snoeien is een methode om een plant te onderhouden die erg belangrijk is. Deze stap kan je niet overslaan. Maar om echt goed te weten wat je moet wegsnoeien is het belangrijk om te weten welk effect het snoeien heeft. Met een achterliggend doel voor ogen zal je gerichter en effectiever kunnen snoeien, waardoor jou plant er mooier uit komt te zien. Lees daarom hieronder de redenen om te snoeien.

 

Langdurig bloeien

Eenjarige planten voltooien hun levenscyclus tijdens het groeiseizoen; andere plantengroepen doen er langer over. Sommige bomen hebben tien of meer jaren nodig om te bloeien. Scheuten en bladeren groeien vaak als ze jong zijn. In de volwassen fase bloeien ze en vormen ze zaden. Tijdens de verouderingsfase vertragen de groei en bloei, waarna de verwelkingsfase begint. Je verlengt fasen met allerlei ingrepen, waaronder snoeien. Als de plant correct wordt gesnoeid, zal hij verouderen en blijven bloeien.

 

Sterkere groei

Snoeien bevordert nieuwe groei. Sterk snoeien levert meer nieuwe scheuten op dan licht snoeien. Onthouden. Snoei harder aan de kant waar de plant minder groeit. Knip de meest ontwikkelde kant een beetje bij. Regelmatig snoeien streeft naar een evenwichtig resultaat. Dit maakt het soms moeilijk om de zonnewind te beïnvloeden.

 

Het visueel effect van snoeien

Door de twee bovenste redenen zorg je dat de plant gezond blijft en creëer je de optimale groeiomstandigheden. Maar het snoeien heeft ook een positief visueel effect. Door snoeien moedig je bloei en vruchtvorming namelijk aan. Ook creëer je meer ruimte en licht. Dit zal de plant helpen beter te groeien. Maak de boom of struik kleiner om de tuin groter te laten lijken. Met snoeien is ook het verwijderen van zieke, zwakke en dode plantendelen nodig. Geef de boom of struik een natuurlijkere vorm zodat de wortels deze laatste beter kunnen ondersteunen. Wanneer er vertakkingsproblemen optreden is het ook weer tijd om te snoeien. Snoei dode bloemen en takken om nieuwe te maken, hierdoor zal het vertakkingsprobleem opgelost zijn.

Met deze informatie kan jij jouw volgende snoeibeurt optimaal benutten. Kennis is kracht zeggen ze. En dit geld zeker ook voor de tuin. Lees daarom nog meer informatieve blogs op Tuinplek.nl en Tuincorner.nl