Geniet van de magie van bloembollen!

Als je net begint met de tuinders hobby dan zijn bloembollen een erg goede manier om te starten. Ze zijn erg zelfvoorzienend en hebben weinig onderhoud nodig. Wel is het heel interessant om de magie achter de bollen te kennen. Ook moet je weten welke bollen winterhard zijn om te kunnen genieten van deze magie.

De magie

De magie van een bloembol is duidelijk te zien bij het snijden van een bol. In het hart van de bol staat de bloem in het midden als een baby in de baarmoeder. Deze knop heeft al het aanzien van een bloem als hij nog in de bol zit. Rondom de kiem zit een witte, vlezige substantie die flappen wordt genoemd. Van de rand van de bol tot de opslag van voedingsstoffen om de bol te laten groeien en bloeien. En net als bij een het wonder groeit in de baarmoeder, is alles dus in de bol aanwezig om de plant op het juiste moment uit te laten komen. Ook zo geobsedeerd door de wonderen van de natuur? Tuinprofiel.nl heeft enthousiasmerende blogs waar je zeker blij van wordt.

Welke bollen zijn winterhard?

Voorjaarsbloeiende bloembollen zijn over het algemeen goed winterhard. Deze bollen, zoals tulp, hyacint en narcis, worden in de herfst geplant, vóór de eerste vorst, en hebben de wintermaanden nodig om het zetmeel om te zetten in suiker. Veel voorjaarsbloeiers, zoals narcissen, overleven goed en kunnen jaar na jaar in de grond blijven bloeien.

De meeste zomerbloembollen zijn niet winterhard. Deze bollen kunnen de barre winterse omstandigheden niet overleven en moeten in het voorjaar na de laatste vorst worden geplant. Om jaar na jaar van deze bollen te genieten, moeten ze in de herfst worden geplukt en in de winter binnen worden doorgebracht. De lelie is een uitzonderingsgeval. Veel lelies die in de zomer bloeien, zijn winterhard en kunnen in de lente of herfst worden geplant.

Nu weet je welke bloembollen winterhard zijn en je weet wanneer je ze moet planten wil je genieten van hun magie. Op Tuinprofiel.be kan je nog meer kennis opdoen over tuinieren, waardoor jij leven kan brengen in je huis en tuin.