How to: het kappen van bomen

Ga na of een vergunning nodig is

Een tuin vol groen is natuurlijk hartstikke mooi, maar vergt ook veel onderhoud. Bomen in je tuin kunnen een mooie sfeer creëren, maar kunnen af en toe ook overlast geven. Overlast van veel vallende bladeren of het in de weg staan van de zon zijn redenen om een boom te laten kappen of drastisch te snoeien. Een boom kappen is echter nog niet zo makkelijk! In deze blog lees je waar je zoal op moet letten voordat je een boom gaat kappen.

Per gemeente wordt er bepaald of er een vergunning nodig is voor het eigenhandig kappen van bomen. Sommige gemeenten hanteren dit beleid wel, sommige hebben alleen een meldingsplicht. Het is raadzaam om dit op tijd te checken en aan te vragen, want hier kunnen soms wel weken overheen gaan. Het kappen van een boom zonder vergunning waar dit wel nodig is, kan al snel een boete van duizenden euro’s opleveren. Neem dus echt even de tijd om dit goed uit te zoeken!

Kies een goede periode

Elk seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen van het kappen van een boom in die periode. Hou er rekening mee dat in de periode van 15 maart tot 15 september geen enkele boom gekapt mag worden. Dit is namelijk het broedseizoen en daar mogen de dieren niet gestoord worden. Een voordeel van het kappen van een boom in de winter is dat de boom natuurlijk bijna geen bladeren meer heeft, waardoor de vorm makkelijk te bepalen is. Je bespaart hierdoor ook flink op de afvoerkosten, omdat er weinig tot geen bladafval is. Daarnaast worden dieren ook niet gestoord, omdat zij dan in winterslaap zijn. Bomen zijn dan doorgaans niet de plekken waar de dieren dan zitten. Sommige soorten bomen mogen echter niet in de winter gekapt worden, omdat dit wonden zou achterlaten die niet meer te genezen zijn. In de lente en de zomer kan dit wel. De conditie van de boom is in de zomer namelijk beter te bepalen en dode takken worden beter zichtbaar.

Om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt, kun je ook een expert in huis, of beter gezegd in de tuin, halen. Van Voorthuizen boomverzorging is gespecialiseerd in dit soort zaken en staat je graag bij voor raad en daad. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ze op!

Schrijf mee!

Jouw expertise op het gebied van tuinieren delen met andere? Schrijf mee en maak Tuinierservice.nl het grootste online tuinierplatform van Nederland!