Hoe en wanneer lavendel snoeien?

10 vragen over Lavendel snoeien

De Lavendel, ook wel Lavandula genoemd is één van de populairste tuinplanten die we kennen. Het is over het algemeen een makkelijke plant die het met name in de (volle) zon erg goed doet. Houdt hier dus rekening mee bij de aanleg van je tuin. Zowel het blad als de bloemen zijn aromatisch en zien er zeer decoratief uit. Naast het tijdig bemesten van de Lavendelplant is het snoeien ook erg belangrijk om de plant mooi te houden. Hieronder vind je tien veelgestelde vragen over Lavendel snoeien!

 

1). Wanneer lavendel snoeien?

Lavendel kun je het beste eind maart, begin april snoeien. Snoei altijd pas wanneer het winterweer voorbij is en er geen vorst meer wordt voorspeld. Eind augustus, begin september snoei je de Lavendelplant nog een keer.

 

2). Hoe moet je lavendel snoeien?

Wanneer je Lavandula in het voorjaar (eind maart, begin april) snoeit, moet je de plant net boven de verhoutte delen terugsnoeien. Dit is ongeveer zo’n 10 cm boven de grond. Wanneer Lavendelplanten te diep worden teruggesnoeid bestaat de kans dat de plant niet of slechts gedeeltelijk uitloopt. Snoei daarom ieder voorjaar de plant terug om te voorkomen dat de plant teveel verhout.

Snoei aan het einde van de zomer de uitgebloeide bloemen weg. Het overige loof nog niet wegsnoeien, enkel de bloemstelen. Deze beschermen de plant bij vorst in de winter.

3). Hoe oude lavendel snoeien?

Oude Lavendel laat zich lastig snoeien. Oude Lavendel betekend in de meeste gevallen veel verhoutte delen. Wanneer je oude planten snoeit, zul je al snel alleen de verhoutte delen overhouden. Het beste kun je de oude planten uit de tuin verwijderen en er nieuwe Lavendelplanten voor in de plaatst zetten. Mocht je toch de gok willen wagen, dan kun je de Lavendel tot zo’n 10 cm boven de grond wegsnoeien. Gebruik hierbij een scherpe snoeischaar of heggenschaar. Nieuwe Lavendelplanten kun je voordelig online bestellen bij Plantengrow.nl.

 

Tips en weetjes lavendel snoeien4). Hoe kort Lavandula snoeien?

Lavandula planten snoei je in het voorjaar zo’n 10 cm boven de grond terug, net boven de verhoutte plantdelen. Aan het einde van de zomer snoei je de uitgebloeide bloemen weg. De rest van het loof wat nog aan de plant zit pas in het daarop volgende voorjaar terugsnoeien. Deze plantdelen beschermen de Lavendel namelijk bij vorst in de winter.

 

5). Hoe vaak lavendel snoeien?

Lavendel snoei je twee keer per jaar. De eerste snoei in het voorjaar (april/mei), waarbij je zo’n 2/3 van de plant terugsnoeid. De tweede snoei is aan het einde van de zomer, waarbij je de uitgebloeide bloemen verwijderd.

6). Tot wanneer snoei je Lavandula?

Lavendel is een plant die hard groeit. Mocht je in het voorjaar vergeten zijn de plant te snoeien, dan zou je deze eventueel in het begin van de zomer nog kunnen snoeien. De kans is groot dat de plant dan datzelfde jaar nog bloeit. Snoei de plant in ieder geval nooit na half september helemaal terug. Het is belangrijk dat de Lavendel met voldoende loof de winter in gaat. Lavandula kan namelijk in de winter wat invriezen, wat je vervolgens in het voorjaar afknipt. Zou je de plant te laat in het jaar nog te ver terugsnoeien, dan bestaat de kans dat de Lavendel in het voorjaar niet meer uitloopt.

 

planten snoeien7). Wanneer uitgebloeide lavendel snoeien?

De uitgebloeide bloemen van de Lavendel kun je het beste aan het einde van de zomer terugsnoeien. De plant gaat dat enigszins ‘verzorgd’ de winter in. De overige plantdelen (het loof) nog niet snoeien, deze zijn in het voorjaar pas aan de beurt.

 

8). Welke maand Lavandula snoeien?

De eerste keer snoei je de Lavandula in de maand april of mei (afhankelijk van wanneer er geen vorst meer wordt voorspeld). Dit is de snoei waarbij je het meeste van de plant afknipt. Half tot eind september snoei je de uitgebloeide bloemen van de Lavendel weg.

 

9). Waarom lavendel snoeien?

Lavendel dien je te snoeien om de plant in model te houden en om een bloei- en groei krachtige plant te behouden. Wanneer je Lavandula niet zou snoeien verhout de plant en raakt deze uit model. Daarbij verliest de plant zijn bloeikracht en ziet deze er minder decoratief uit. Oftewel, ieder jaar op tijd snoeien!

 

10). Welke tijd Lavandula snoeien

Lavandula snoei je twee keer per jaar. De eerste keer in het voorjaar op een moment dat er geen vorst meer wordt voorspeld. De tweede snoei vind plaats in de maand september, waarbij de uitgebloeide bloemen worden weggesnoeid.

Schrijf mee!

Jouw expertise op het gebied van tuinieren delen met andere? Schrijf mee en maak Tuinierservice.nl het grootste online tuinierplatform van Nederland!