Tips voor een goed onderhouden gazon

Grasmaaien is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een mooi gazon. Bij goed gazon onderhoud komt echter veel meer kijken dan enkel af en toe even het gras maaien. Zo moeten er ook meststoffen worden toegediend, moet het gazon worden besproeid, moet het gazon regelmatig worden gecontroleerd op oneffenheden en moeten zaken als onkruid en mos tijdig worden bestreden. Gazon onderhoud is in te delen in 4 grote elementen.

 

1. Maaien

Een regelmatig gemaaid gazon oogt niet alleen mooi. Regelmatig maaien zorgt er ook voor dat de grasmat dichter wordt. In de lente is het voldoende om eens in de 10 tot 15 dagen te maaien. In de zomerperiode is één keer per week toch eigenlijk wel het minimum. Wanneer het buiten erg warm is, kan het gras beter niet te kort worden gemaaid. Een lengte van 5 cm is dan aan te raden. Dit voorkomt dat het gras verbrand. In de lente en herfst kan het gras tot een lengte van 3 cm worden gemaaid. Het afgeknipte gras kan het beste worden opgevangen in een opvangbak. Het afgeknipte gras maakt de bodem namelijk vet, waardoor het gras minder goed kan groeien.

 

2. Sproeien

Gras is altijd voldoende vocht nodig om goed te groeien. Bij onvoldoende vocht krijgt een gazon al snel gele plekken. In de lente en in de herfst valt er over het algemeen voldoende regen en is sproeien niet nodig. In de zomer kan het daarentegen langere tijd achter elkaar droog en warm zijn. Wanneer dat het geval is, is het nodig om het gazon te besproeien. Houdt de hoeveelheid regen dus goed in de gaten en bepaal aan de hand daarvan of sproeien noodzakelijk is of niet. Te weinig water kan gele, verdorde plekken tot gevolg hebben, maar te vaak sproeien is ook niet goed. Het gras wordt dan als het ware lui en ontwikkeld minder sterke wortels. Het gras is dan niet goed in staat om water dieper uit de bodem te halen. Wanneer er dan toch een periode van droogte is zal het gras sneller verdorren en geel kleuren.

gras

3. Bemesten

Om goed te groeien heeft gras voldoende voeding nodig. Wanneer er wordt gemaaid worden voedingstoffen aan het gras onttrokken. Daarom is het belangrijk om het gazon in elk seizoen te bemesten. Enkel in de winter wordt er niet bemest. Voeding kun je toevoegen aan de grond met behulp van meststoffen. Op de verpakking van deze meststoffen staat vaak N+P+K. Deze letters staan voor stikstof, fosfor en kalium. Er zijn speciale verpakkingen voor elk seizoen. Elk met een andere samenstelling. Lees bij het bemesten altijd goed de verpakking en houdt je aan de voorgeschreven hoeveelheden. Daarnaast is het belangrijk om de meststoffen goed over het gazon te verdelen.

 

4. Mos en onkruid

Wanneer je veel last hebt van mos kan het nuttig zijn om de grond goed luchtig te maken. Dit kun je doen door fijn zand of turf door de bodem te mengen. Mos komt vaak voor op plaatsen met weinig tot geen zonlicht. Bij de aanleg van een gazon zou je daar rekening mee kunnen houden. Er is speciaal gazonzaad dat beter geschikt is voor een gazon op een schaduwrijke plek. Mocht er toch mos ontstaan dan kun je gebruik maken van speciale bestrijdingsmiddelen. Deze bestrijdingsmiddelen beschadigen echter ook het gras. Wanneer je gebruik maakt van deze bestrijdingsmiddelen is het van belang om gelijktijdig meststoffen toe te voegen die het herstel van het gras bevorderen.

Onkruid is een stuk lastiger te bestrijden dan mos. Vooral omdat er zo veel verschillende soorten onkruid zijn. Wanneer je veel last hebt van onkruid in het gazon kun je het beste raad vragen aan een gras specialist of tuiman. Deze kan je vertellen om wat voor soort onkruid het gaat en hoe deze het beste bestreden kan worden.

Schrijf mee!

Jouw expertise op het gebied van tuinieren delen met andere? Schrijf mee en maak Tuinierservice.nl het grootste online tuinierplatform van Nederland!