Het afvoeren van water in een tuin

De komende maanden komt er weer veel regen-/smeltwater op ons af, zo ook in onze tuinen. In enkele gevallen valt er dermate veel water, dat de tuin “onder water” komt te staan. Het is dan noodzakelijk om het water op een goede manier af te voeren om schade te voorkomen, het liefst automatisch. We brengen u graag enkele tips bij, die u kunnen helpen met het afvoeren van water in een tuin door middel van een dompelpomp.
Een waterpomp die in het water geplaatst wordt is de dompelpomp. Aan de onderkant van de pomp is een aanzuigrooster aanwezig, het water kan dan direct in de pomp worden gezogen. Vervolgens wordt het water van het pomphuis naar de persaansluiting gebracht. Het water kan dan de pomp verlaten. Er is aan de aansluiting een afvoerslang of een buis gekoppeld, daarmee kan het water dan weg worden gepompt. Meestal worden de dompelpompen ingezet voor het leegpompen van putten, als opvangbak of om tonnen leeg te pompen, maar ook om een kelder of andere ruimtes leeg te pompen.

Gebruik dompelpomp

Het voordeel van een dompelpomp is dat deze gemakkelijk te gebruiken is. Sommige waterpompen hoeven niet geïnstalleerd te worden. Bij Waterpompshop.nl kan iedereen terecht voor het bekijken van een ruim assortiment aan dompelpompen. Vrijwel al onze dompelpompen zijn standaard uitgerust met een tien meter afvoerslang. Het voordeel is dat de slang eenvoudig aan de pomp geklikt kan worden. Er zijn veel vormen en versies van de dompelpompen. Hier worden ook de laatste mogelijkheden aangeboden op het gebied van dompelpompen. Het voordeel is dat de nieuwste technologieën ook erg snel op de website terug te vinden zijn. Er worden bijvoorbeeld sterke en goede RVS dompelpompen aangeboden van TIP tegen een zeer interessante prijs. Ook is er een vlakzuigende dompelpomp in het assortiment aanwezig, deze helpt eenvoudig bij het leeg- of droogpompen van een ruimte, maar liefst 0-1mm droog.

Dompelpomp met vlotter

Meestal is een dompelpomp uitgerust met een vlotter. Deze zorgt ervoor dat een dompelpomp automatisch kan functioneren, zodat deze vanzelf wordt ingeschakeld als een ruimte of bak teveel water bevat. Ook zorgt een vlotter ervoor dat de pomp automatisch uitschakelt, als een bepaald waterniveau is bereikt. Er zijn momenteel verschillende typen vlotters in het assortiment. Om te beginnen is dat de interne vlotter, deze zorgt ervoor dat de dompelpomp automatisch in kan schakelen bij een waterniveau van ongeveer 12 – 13 cm. Deze is ideaal voor kleine ruimtes. Dan is er de schuifvlotter, deze zorgt ervoor dat het automatische inschakelniveau van de pomp uit kan worden geschakeld vanaf ongeveer 10 cm. Deze is ook ideaal voor kleine ruimtes. Dan is er nog de kabelvlotter. Deze zit vast aan de pomp door middel van een kabel. Daarbij kan de lengte van de kabel aan worden gepast. Ook is er nog een vlotterarm en deze zit vast aan de pomp. Het kent een vast in- en uitschakelniveau.

Let op met vervuild water

Het is belangrijk dat er goed wordt gekeken waar de dompelpomp voor geschikt is. Ze zijn namelijk niet allemaal geschikt om vervuild water weg te pompen. Er is bij iedere dompelpomp aangegeven hoe groot de vaste delen in het water mogen zijn. Voor schoon water is iedere dompelpomp geschikt, voor schoon water met een klein beetje zand/gruis is ook iedere dompelpomp geschikt. Maar bij vuil water zoals zanderig/modderig water zijn alleen de vuilwaterpompen geschikt en bij water met fecaliën zijn alleen de dompelpompen van de FEKA-serie van DAB geschikt. Als er vragen zijn kunnen deze altijd worden gesteld, zodat iedereen de juiste dompelpomp aanschaft!