Tuin aanleggen, hoe doe je dat?

Tips bij het aanleggen van een tuin

Het aanleggen van een tuin of border kan soms erg lastig zijn, zeker wanneer je zelf niet veel tijd hebt of de kennis over tuinieren ontbreekt. Wanneer je zelf niet veel tijd hebt maar toch wilt genieten van bloeiende en kleurrijke borders is het raadzaam een groenexpert in de hand te nemen. Een goed voorbeeld van zo’n groen professional is Groenkwaliteit, een hoveniersbedrijf uit Haarlem. Ideaal voor wanneer je woonachtig bent in Haarlem of regio randstad. Dit bedrijf kan je perfect helpen bij advies en aanleg van je tuin of borders, zeker wanneer je opzoek bent naar een mooi ontwerp en een kwaliteit tuin. Besluit je toch zelf je tuin aan te leggen? Zorg dan wel dat je je goed verdiept in bijvoorbeeld grondbewerking, beplanting, bestrating en materiaal keuze. Maak hier echter geen fouten in anders kun je uiteindelijk toch duurder uitkomen.

 

Ontwerp

Een mooie tuin of border begint bij een tuinontwerp. Om tot een goed ontwerp te komen moeten we eigenlijk nog een stap terug: wat zijn je wensen? Wat vind je mooi? Wat mag het kosten? Welke materialen vind je mooi? Met welke grond heb je te maken? Hoeveel tijd ben je bereid te plegen aan onderhoud? Verdiep je dus eerst in deze zaken alvorens je overgaat tot een ontwerp. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om tot een keuze te komen. Een hovenier als Groenkwaliteit heeft al deze kennis al in huis en heeft na één gesprek met de klant al snel duidelijk wat voor tuin het moet worden. Wanneer je weinig kennis van tuinieren hebt en toch degelijk onderzoek wilt doen ben je hier al snel enkele dagen mee bezig. En vergeet niet dat dit pas het ontwerp is, laat staan de aanleg van je tuin of borders.

tuin aanleggen

Grondbewerking

Wanneer het tuinontwerp af is en je hebt een planning gemaakt betreft de aanleg van je tuin, dan kan de grondbewerking worden verricht. Houdt er rekening mee dat de juiste grondbewerking de basis is voor de (aan)groei van je beplanting. Naast het luchtig maken van de bodem kunnen terrassen en paden worden uitgegraven (voor geel zand). Wil je tuinverlichting in de tuin? Zorg dan dat de kabels hiervoor ook al zijn gelegd. Je kunt het uitgraven zelf doen met de hand, een grondbewerkingsbedrijf uit de regio inschakelen of dit ook volledig neerleggen bij een hovenier. Dit laatste is prettig aangezien je contact in dat geval allemaal via één partij verloopt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waar je rekening mee moet houden als het gaat om de grondbewerking.

 

Aanleg van de tuin

Als het grondwerk is verricht begin je pas echt aan de opbouw van je tuin. Bestrating word gelegd, eventuele vlonders, schuttingen of pergola’s worden geplaatst en als laatste onderdeel de beplanting van je tuin. Door het aanleggen van de bestrating in je tuin worden de borders ook duidelijk zichtbaar. Dit zijn de plantvakken die bestemd zijn voor de beplanting. Zorg dat de planten uit het tuinontwerp op de juiste plaats worden gezet, goed zijn geplant (niet te diep of ondiep) en met een juiste plantdichtheid. Ook voor dit soort zaken is het erg fijn wanneer je met een hovenier samenwerkt. Een capabele tuinman heeft als deze kennis in huis en kan je hiermee perfect helpen! Voor tuinaanleg in Haarlem en omgeving kun je dus perfect terecht bij hoveniersbedrijf Groenkwaliteit.

 

Verzorging van de planten

Wanneer de tuin is aangeplant is de tuin zo goed al klaar. Eventuele verlichting kan worden aangesloten en loungesets kunnen op het terras worden geplaatst. Zorg dat de tuinplanten in de eerste periode na aanplanten voldoende water krijgen. Dit is belangrijk zodat de beplanting kan wortelen. Vanaf dat moment begint ook het onderhoud aan de tuin. Denk hierbij aan bemesten, water geven, snoeien en gras maaien. Ga je dit zelf doen of schakel je een goede hovenier in? Voor wie maximaal wil genieten zonder zorgen doet er goed aan een tuinman in te schakelen voor dit soort tuinonderhoud.

Schrijf mee!

Jouw expertise op het gebied van tuinieren delen met andere? Schrijf mee en maak Tuinierservice.nl het grootste online tuinierplatform van Nederland!