Tips voor een mooie kleine tuin

Veel mensen in Nederland hebben een tuin, maar deze is niet altijd even groot. Hoe verder je in een stad woont, hoe kleiner het stuk grond achter je huis vaak is. Maar ook van een kleinere tuin kun je iets moois creëren. In dit artikel kun je wat inspiratie opdoen voor een mooie tuin: laat hem groter lijken en maak effectief gebruik van de beplanting.

Er zijn verschillende manieren om je tuin groter te laten lijken, en om extra diepte te creëren. Bij het aanleggen van het pad kun je bijvoorbeeld rekening houden met de lengte van de tegels of planken. Leg ze bij een lange, smalle tuin in horizontale lengte, waardoor de tuin breder lijkt. Bij een ondiepe, bredere tuin leg je ze in verticale richting, waardoor de tuin dieper lijkt.

Ook kun je diepte creëren door de achterzijde van je tuin een lichte kleur te geven. Dit zorgt voor een breder ogende tuin.

Nadat je het pad hebt aangelegd, kun je verder met de beplanting. In een kleine tuin zorgt te veel kleur al snel voor een chaotische indruk, dus zorg voor neutrale kleuren die niet alle aandacht opeisen. Kies bijvoorbeeld voor veel groene planten en struiken, met kleine gekleurde bloemen. In een kleine tuin kun je ook goed de hoogte in werken, ter compensatie voor de weinige ruimte op de bodem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klimplanten.

Voor het terrasje is het belangrijk dat je kiest voor lichte of transparante meubelen. Deze zorgen ervoor dat je tuin er groter uitziet dan wanneer je grote en donkere tafels en stoelen gebruikt. Ook kun je een aantal voorwerpen neerzetten ter versiering van je tuin. Kies hierbij voor slechts enkele grote voorwerpen in plaats van meerdere kleine, om het overzicht goed te bewaren.

Tot slot is verlichting ook erg belangrijk. Vooral in een kleine tuin wil je dat elk hoekje altijd zichtbaar blijft, om zo min mogelijk ruimte te verliezen. Zo lijkt je tuin nét wat groter.