Tips voor de najaarstuin

In de herfst kun je nog volop genieten van de tuin maar er zijn nog wel een paar kleine klusjes. Ze zijn niet moeilijk en in no-time gedaan. Mooiwatplantendoen helpt je op weg met een paar eenvoudige tuintips! 

  • De bladeren vallen… Met een bladhark of bladblazer hou je de tuin opgeruimd en veilig. Verwijder met name het blad van het gazon. Dat voorkomt dat de grasplantjes stikken door een gebrek aan licht en zuurstof.
  • Gaat het vriezen? Leg dan de bladeren als extra bescherming aan de voet van rozen of minder winterharde beplanting. Een bladhoop met takken en ander tuinafval is bovendien een ideale plek voor egels om te overwinteren.
  • Zet kuipplanten als Bougainvillea, olijf en het citrusboompje binnen. Ze kunnen dan vorstvrij overwinteren en volgend voorjaar weer naar buiten voor een nieuw bloeiseizoen.
  • Plant voorjaarsbloeiende bloembollen als tulpen, hyacinten, narcissen en blauwe druifjes. De vuistregel is: drie keer zo diep planten als de bol hoog is en met het puntje omhoog. Oktober en november zijn de beste plantmaanden.
  • Hang eens een nestkastje op. Vogels gebruiken zo’n kastje in de winter om in te schuilen en te slapen. Ben je echt een vogelvriend? Hang vetbollen of pindakorfjes in de tuin. Vogels zijn er dol op!
  • Het najaar is een uitstekende tijd om te snoeien. Hou wel goed in de gaten welke planten wel of niet gesnoeid kunnen worden. Op www.mooiwatplantendoen.nl vind je snoeitips voor populaire tuinplanten. Klaar met snoeien? Maak de snoeischaar na afloop goed schoon en berg ‘m op in de schuur.
  • Wordt er (nacht)vorst voorspeld? Sluit de buitenkraan af om bevriezing te voorkomen. Zet zinken gieters op hun kop. Zo blijft er geen water in staan dat kan bevriezen. IJs (dat uitzet) zorgt ervoor dat de gieter krom trekt.