Hoe kan ik mijn tuin het beste afschermen?

Ben je net verhuisd en ligt de tuin nogal in het zicht? Grote kans dat je wat meer privacy wilt. Het is namelijk geen prettig idee wanneer de buren en voorbijgangers op warme dagen rechtstreeks je tuin in kunnen kijken als jij lekker ligt te zonnen. Of dat ongenode figuren precies kunnen zien of er nog waardevolle spullen voor het grijpen liggen. Voor het afschermen van je tuin zijn er veel verschillende mogelijkheden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een schutting of een hek om je tuin te plaatsen, maar je kunt ook kiezen voor planten, zoals een conifeer of een andere dichtgroeiende plant. In onderstaande tekst staan vier tips voor de perfecte tuinafscheiding.

Schutting
Verreweg de meeste tuinen in Nederland zijn afgescheiden door middel van een schutting. Hierdoor wordt er niet zo snel meer een blik geworpen in je tuin en daarnaast maak je het potentiële inbrekers ook een stuk lastiger om onopvallend in je tuin te komen. Indien je in een woning woont waarbij de tuin door middel van een deur te betreden is, is het aan te raden om veilige sloten op deze poort te plaatsen. Hier denk je waarschijnlijk niet zo snel aan, maar het is toch zeker het overwegen waard. Wanneer de poort niet is af te sluiten, kan alsnog iedereen zonder al te veel problemen je tuin betreden. Het vormt in ieder geval een extra barrière.

Betonnen muur
In tegenstelling tot een schutting, kiezen mensen er ook geregeld voor om een betonnen muur om hun tuin te laten bouwen. Of de keuze valt op een tussenweg: een betonnen basis met daartussen houten panelen. Ook met beton kun je de tuin rondom of achter je woning dus goed afschermen. Indien er een poort is waardoor de tuin te betreden is, doe je er goed aan om hier een slot op te laten zetten.

Planten
Indien je het geen fraai gezicht vindt wanneer je tuin is afgeschermd door een schutting of een betonnen muur, kun je ervoor kiezen om planten te laten plaatsen op de grens van je tuin. Veel mensen kiezen in dat geval voor planten die door de jaren heen dichtgroeien en daardoor een goede beschutting geven. Het afscheiden van je tuin met planten is misschien een fraai gezicht, maar het is niet de meest veilige variant.

Combineren
Om je tuin toch een wat open uitstraling te geven, kun je ook kiezen voor een combinatie van de bovenstaande afscheidingsmogelijkheden. Zo kun je een deel bijvoorbeeld beplanten en het andere deel voorzien van een schutting of een betonnen muurtje. Dit kan je tuin een heel andere uitstraling geven en is daarnaast ook nog eens een goede manier van afschermen. Ook kun je ervoor kiezen om klimplanten te poten langs een onooglijke schutting. Klimplanten, vooral klimop kunnen echter ook flink woekeren, tijdig snoeien is dus belangrijk!