Hoe graszoden leggen?

Het aanleggen van graszoden is niet moeilijk. Met de juiste tips en instructies kan vrijwel iedereen zelf graszoden aanleggen.

 

Aanlevering

De zoden worden – zoals bij Graszodenkopen.nl – op rollen geleverd. Een graszode is uitgerold ongeveer 2,5 lang en 40 centimeter breed. Een graszode is dus 1 m2. Zo kun je ook precies berekenen hoeveel graszoden je nodig hebt. Zijn de zoden geleverd? Dan is het raadzaam om ze vrijwel meteen in de tuin te leggen. Anders drogen de zoden uit. Vooraleer je de zoden gaat leggen is het noodzakelijk om de grond vochtig te maken, zodat de wortels van de graszoden goed kunnen hechten.

 

Aanleggen

Het is vanzelfsprekend belangrijk om de zoden zo dicht als mogelijk tegen elkaar te leggen. De kieren kun je opvullen met potgrond. Op deze manier kunnen de zoden naar elkaar groeien en zo zul je later geen naden zien. Na het aanleggen kun je een roller gebruiken om er zo voor te zorgen dat de ondergrond van de graszode in contact komt met de aarde. In de weken die volgen is het van groot belang om het gazon met regelmaat vochtig te maken. Na ongeveer drie weken is het gras vastgegroeid aan de aarde en hoef je niet telkens te sproeien.

 

Tip

Je kunt het gras dat is afgemaaid op de composthoop doen. Doe dit wel in dunne lagen, zodat het beter wordt verteerd. Het grasmaaisel kun je tijdens droge periodes in de zomer rond onlangs geplante struiken of bomen leggen, zodat deze minder snel uitdrogen.