De voordelen van tuinklokken

Een tuinklok mag eigenlijk niet ontbreken. Tuinklokken hebben meerdere voordelen. In de eerste plaats zijn er esthetische redenen. Een mooie grote landelijke wandklok bevestigd aan bijv. een tuinhuisje kan veel sfeer toevoegen.

Verder zijn er praktische redenen om een tuinklok te plaatsen. Het in de gaten houden van de tijd namelijk. Ikzelf woon in het vestingstadje Brielle. De grote domtoren is daar overal wel zichtbaar. Niemand heeft daar eigenlijk een tuinklok nodig om die reden. Maar de kans is, dat in jouw woonplaats geen grote domtoren is waar je de tijd aan kunt aflezen. Of je nu aan het relaxen bent in de tuin of aan het werk, velen verliezen compleet de tijd. Met alle gevolgen van dien, men komt te laat voor een afspraak.

Gewenste eigenschappen van tuinklokken

Het spreekt voor zich dat een klok voor buiten waterdicht dient te zijn. Met name gezien het Nederlandse klimaat is dit geen overbodige luxe. Een tuinklok beschikt dan ook doorgaans over een speciaal uurwerk die er in combinatie met een extra afgeschermde behuizing ervoor zorgt dat zelfs in de meest barre weersomstandigheden de klok blijft functioneren naar behoren. Tuinklokken functioneren vrijwel per definitie op batterij. Een stroomdraad door de tuin zitten de meeste mensen immers niet op te wachten.

Niet strikt noodzakelijk, maar wat veel mensen waarderen in een tuinklok, is dat deze dubbelzijdig is. Zodoende kan aan beide zijdes de tijd vernomen worden. Wanneer de klok aan een muur of tuinhuisje bevestigd wordt is dit natuurlijk niet van toepassing. Maar wél wanneer er gekozen wordt voor een zogenaamde stationsklok opzet.

Ten slotte, is het zo dat veel tuinklokken naast de tijd ook de luchtvochtigheid en de temperatuur aangeven. Wanneer de klok zo geplaatst wordt in de tuin dat deze van binnen uit ook te zien is, dan kan dit nuttig zijn wanneer je je binnen afvraagt wat voor jas je aan moet doen een zomer of herfstjack bijvoorbeeld.

Schrijf mee!

Jouw expertise op het gebied van tuinieren delen met andere? Schrijf mee en maak Tuinierservice.nl het grootste online tuinierplatform van Nederland!