Winterklaar maken van je tuin

De dagen worden al wat korter en de veel mensen steken hun kachel voor de eerste keer terug aan. Gezelligheid in de woonbeleving! Voor je helemaal kan genieten moet je de tuin eerst winterklaar maken. Er zijn een aantal snelle “klusjes” die nodig zijn om in het voorjaar terug vlot van start te kunnen gaan.

De bladeren beginnen nu te vallen. Dek daarom de vijver af met een vijvernet, want afgevallen bladeren zorgen voor verzuring van het water. De bladeren zinken naar de bodem en rotten. Een gevolg is een verhoging van ammoniak en nitriet. Lukt het niet om een bladernet over de vijver te spannen, schep dan dagelijks de bladeren weg. Afgevallen bladeren drijven eerst een tijdje rond alvorens te zinken. Zorg ervoor dat je de vissen niet al te veel opschrikt want stress kan ervoor zorgen dat ze de winter niet goed doorkomen. Een verzwakte vis zal in het voorjaar vatbaarder zijn voor ziektes.

Wellicht heb je ook al veel tips over het gazon gelezen op tuinweb.com. Ook bij het winterklaar maken van jouw gazon zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Het gras moet je blijven maaien zolang het nog groeit. Maai het echter niet te kort, want te kort gras zal ervoor zorgen dat je onkruid en mosgroei krijgt in het voorjaar. Verwijder steeds de afgevallen bladeren; ze vangen het licht weg, waardoor de grasmat geel wordt en verzwakt. Je kan nu ook kalk strooien. Zo heeft de kalk enkele maanden de tijd om in de bodem te dringen en mosgroei tegen te gaan.

Denk ook even aan de tuinbewoners. Egels, vogels, eekhoorns en eenden zijn op zoek naar extra voeding en schuilplaatsen. Voorzie voor elk een geschikte voederplaats en voorzie ook een badplaats voor vogels. Haal die echter terug weg zodra het begint te vriezen of zorg ervoor dat ze enkel als (ondiep) drinkbad gebruikt worden. Een bad nemen tijdens de vorst is zeer slecht voor de veren van de tuinvogels.

Mediterane planten en bladhoudende planten die vorstgevoelig zijn, moeten een veilig en warm onderkomen krijgen. Lukt het niet om ze vorstvrij te overwinteren, zorg dan voor afdoende bescherming met een vliesdoek of thermohoes. Het grootste probleem in de winter is uitdroging. De koude en droge wind zorgt ervoor dat de bladeren sneller dan normaal hun vocht verliezen. De plant moet dit compenseren door water uit de ondergrond te halen. In de winter ligt de sapstroom zo goed of stil en bij lange periodes van vorst kan de wortelkluit bevroren zijn. Het gevolg is onvoldoende compensatie en de plant wordt grauw en grijs. De plant wordt als het ware gevriesdroogd. Een vorsthoes beschermt de plant tegen die droge wind waardoor er minder vochtverlies is.