Wat kan een pergola voor mijn tuin betekenen?

Wat is een pergola?
Wil je van je tuin kunnen genieten zonder verblind te worden door de zon of nat te worden geregend? Dan kan een pergola de ideale oplossing bieden. Een pergola is een zonwering die over het algemeen tegen de gevel van het huis wordt gezet. Hierbij leunt de ene kant op steunpalen en de andere kant tegen de steunmuur. Het is ook mogelijk om een pergola los te plaatsen waarbij het alleen op steunpalen staat. Het staat bijvoorbeeld erg mooi om het vervolgens midden in de tuin neer te zetten. Een pergola wordt ook wel een terrasoverkapping genoemd en beschermt je tegen het weer zonder ervan afgeschermd te zijn, zoals bij een serre.

Waarom zou ik een pergola plaatsen?
Het is in eerste instantie een schitterende toevoeging op je tuin of terras die erg handig is. Het kan bijvoorbeeld de zon tegen houden, zodat je wel van de warmte kunt genieten zonder te verbranden. Je hebt hiernaast geen vergunning nodig om een pergola van minder dan 30 m2 te plaatsen en kunt het ook in de winter omtoveren tot een volwaardige veranda. Tot slot geeft een pergola de tuin een geheel eigen stijl. Je kunt het bij een vijver of zwembad plaatsen of gewoon midden in de tuin voor een prachtig beeld.

Zijn er ook nadelen?
Hoewel een pergola erg handig en mooi is, zit er wel een prijskaartje aan vast. De gemiddelde kosten kunnen al snel oplopen tot 1.000 euro. Het is uiteraard wel mogelijk om te besparen als je handig genoeg bent om het zelf te kunnen plaatsen. Hiernaast geldt de totale oppervlakte van de pergola plus die van een eventuele tuinhuis, prieel of poolhouse voor de vergunning. Is dit in totaal meer dan 30 m2, dan heb je wel een vergunning nodig. Tot slot kun je het alleen omvormen tot een veranda wanneer je verplaatsbare scheidingswanden hebt.

Waar moet ik op letten?
De prijs van een pergola is van een aantal factoren afhankelijk. Zo rekenen verschillende bedrijven andere prijzen voor de plaatsing ervan, zorg er daarom voor dat je ze altijd met elkaar vergelijkt. Hiernaast zijn de materiaalkosten afhankelijk van de kwaliteit en het soort materiaal dat je kiest. Doek is bijvoorbeeld goedkoper dat hout. Het is ook mogelijk om extra’s toe te voegen zoals extra zonwering, verlichting, enzovoort. Het kan fijn zijn wanneer iemand je helpt met het uitzoeken van de verschillende offertes.

Wat is de meerwaarde van een pergola?
Een pergola ziet er niet alleen schitterend uit, het is ook nog eens erg nuttig. Het zorgt ervoor dat je buiten direct van het weer kunt genieten, zonder overtollig last te hebben van verscheidene weersomstandigheden. Je tuin of terras krijgt een unieke uitstraling en je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Schakel de hulp in van mijnpergola.be en laat verschillende offertes voor je aanvragen. Hiermee kun je een goede keuze maken voor de pergola die aan jouw wensen voldoet.