Waarom duurzaam tuinieren?

Dat we als mensen steeds bewuster leven en meer geven om duurzaamheid is bij de meesten wel bekend. Energie besparen en duurzaam wonen zijn termen waar we ons de laatste jaren meer en meer mee bezig zijn gaan houden. Voor het milieu, maar ook voor onszelf. Er zijn tal van voordelen te behalen met een klein beetje meer bewustzijn. Wat ook aan populariteit wint is duurzaam tuinieren. Dit komt voort uit maatregelen die we in en rond het huis treffen met het oog op de natuurr en onszelf. Wat zijn de voordelen en hoe belangrijk is het voor ons?

Verbouwen van groente

De tuin is er niet alleen om er leuk te laten uitzien met hier en daar wat leuke planten en wat puik hovenierswerk. In een voordelige tuinkas van de bouwmarkt kan al begonnen worden met het verbouwen van wat groente, fruit of andere gewassen. Naast dat het eten van natuurlijk, zelf gekweekte groenten gezond is, is het ook leuk om er mee bezig te zijn. Tuinieren is meer dan klussen in de tuin, het is voor veel mensen een graag beoefende hobby. En dat kan met wat handige aanpassingen het hele jaar door gedaan worden. In de winters die in ons land toch maar mondjesmaat voorkomen kan vrolijk doorgegaan worden. Het glas van de tuinkassen kan behangen worden met isolatiemateriaal aan de binnenkant en een eenvoudig kacheltje kan de temperatuur op peil houden.Gezond en lekker eten dus, voor een prijs die ze bij de supermarkt niet kunnen aanbieden.

Natuur als waterbron

Om de tuin te blijven voorzien van water, ook in drogere tijden hoeft de kraan heus niet iedere keer opengedraaid te worden. Wat te bedenken van een regenton die het regenwater opvangt? Met ons klimaat zit er altijd voldoende water in de ton en kan het naast de tuin ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Zo kunnen de vuilcontainers zo nu en dan afgespoeld worden en fietsen schoongemaakt worden.

Zonder bestrijdingsmiddelen

Wie biologisch wil blijven tuinieren maakt uiteraard geen gebruik van allerlei chemicali├źn. Er zijn tal van handige oplossingen tegen vervelend ongedierte in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan slakken die al wegblijven door een kleine hoeveelheid koffiedik te gebruiken. Mochten deze slimmigheidjes niet het gewenste resultaat opleveren dan kan altijd nog overgegaan worden op biologische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn beter voor de tuin en voor het milieu. Ontedek dus snel de voordelen van deze leuke manier van tuinieren en pluk binnen kort de vruchten in de eigen kweekkas.