Vijverbenodigdheden installeren.

Een vijver maakt voor veel mensen de tuin helemaal af. Of het nu gaat om een heel klein vijvertje in de tuin van een rijtjeshuis of om een grote vijver in een showtuin of op een landgoed. Een vijver, het liefst met vissen erin, brengt een relaxte sfeer met zich mee. Het aanleggen van een vijver kunt u vaak beter laten doen. Een professioneel bedrijf kan u ervan verzekeren wat de beste plaats is in uw tuin en zorgt ervoor dat de vijver waterdicht is.

Hoewel er niet veel aan een vijver hoeft te gebeuren, is het juiste onderhoud wel essentieel. Veel zaken, zoals een pomp of een filter kunt u installeren en daarna heeft u er weinig omkijken meer naar. Toch zijn deze dingen erg belangrijk.

Vijverpomp

Een vijverpomp is onmisbaar in iedere vijver. Deze reguleert de watercirculatie, wat afvalophoping en algengroei voorkomt en het vijverwater gezond houdt. Een vijverpomp is eenvoudig te installeren: plaats hem in het diepste gedeelte van uw vijver op een (bak)steen. Zo bent u ervan verzekerd dat al het water rondgepompt zal worden en raakt de pomp niet verstopt met vuil van de bodem. Een vijverpomp moet eens per jaar, aan het einde van het vijverseizoen schoongemaakt worden en in de winter binnen bewaard worden.

Filters

Daarnaast is een filter een must in een vijver. Een filter zal ervoor zorgen dat het water helder blijft. Een filter bestaat vaak uit meerdere compartimenten. Eén deel zal met de hulp van bacteriën het water helemaal schoonmaken: afvaldeeltjes worden afgebroken en omgezet in CO2, dat weer wordt toegevoegd aan uw vijver. Daarnaast wordt het vuil uit de vijver gefilterd. Door biologisch te filtreren, met bacteriën, zal het rendement hoger zijn en zal de vijver gezonder en helderder water krijgen. Deze soort filter heet een meerkamer filter. Daarnaast bestaan er ook drukfilters, beadfilters en ultrasieve filters. Een vijverfilter is gemakkelijk te installeren, maar per soort filter geldt een andere plaatsing. Sommige filters moeten geheel onder water geplaatst worden, anderen juist half boven het wateroppervlak.

‘Pep’middelen

Als laatste kunt u bepaalde middelen toevoegen aan het water, die oplosbaar zijn en niet schadelijk zijn voor vissen in huw vijver. Deze middelen gaan bijvoorbeeld algengroei tegen, zorgen ervoor dat er genoeg zuurstof en CO2 in uw vijver zit of zorgen voor een optimaal vijverklimaat voor verschillende soorten vissen door de pH en de KH waarden te stabiliseren. Zeker als u gevoelige soorten vissen in uw vijver hebt, zoals de koikarper, is het heel belangrijk dat u een stabiel vijverklimaat creëert. Voor deze middelen geldt vrijwel altijd: niet vaker dan tweemaal per jaar toevoegen.

Heeft u kleine vissen in uw vijver? Zorg dan voor voldoende bescherming tegen meeuwen en reigers!