Tijd om bloembollen te planten!

Herfst is allang niet meer het afscheid van de zomer, maar de aangename pauze in de seizoenencyclus om plannen te maken voor het komende voorjaar. Juist voordat de winter invalt willen we weer aan de slag! Om in het voorjaar van prachtige kleuren in tuin, op terras of balkon te genieten, is het nu tijd bloembollen te planten. Een uitdagende activiteit bij het “winterklaar”  maken van ons buitenleven. De zomerbloeiers gaan uit de potten en bakken, de oude aarde wordt na te zijn gecontroleerd op keverlarven gemengd met nieuwe grond. De herfstbladeren worden aan de kant geharkt en deels bewaard voor winterbescherming van kwetsbare gewassen zodat die niet bevriezen door uitdroging van de winterwind. Sommige heesters en bomen kunnen nu al worden gesnoeid. Kwetsbare planten kunnen worden ingepakt zodat ze de vorst overleven. En dan …

Lente bloembollen
Om tuin, terras en balkon na de donkere maanden weer op te fleuren, maken we nu een keuze uit het ruime aanbod aan bloembollen die in het voorjaar bloeien o.a. sneeuwklokjes (Galanthus), krokussen (Crocus), narcissen (Narcissus), tulpen (Tulipa) en hyacinten (Hyacinthus). Voor veel meer bloembollen die in het voorjaar bloeien, kijk op http://www.allesoverbloembollen.nl/alles-over-bloembollen/voorjaarsbloeiende-bolgewassen/

Wanneer bloeien welke bloembollen?
Wil je maandenlang plezier hebben van de bloembollenpracht, plant dan soorten die na elkaar bloeien, naast elkaar of boven elkaar.  In de plantkalender is precies te zien wanneer welke bloembol bloeit.

Waar koop je bloembollen?
Momenteel zijn bloembollen ruim verkrijgbaar in tuincentra, supermarkten en bouwmarkten. Maar ook via internet zijn ze te bestellen: op www.bloembollen.startpagina.nl onder het kopje ‘postorder’ staan links naar verschillende webwinkels die een wat ruimer aanbod in variëteiten aanbieden. Een blik op deze sites doen de vingers jeuken: aan de slag!

Check je aankoop
Onthoud: groter is over het algemeen beter. Grotere bollen krijgen grotere bloemen. Koop geen zachte, papperige, beschimmelde en beschadigde bollen. Bloembollen hebben een dun velletje als jas (net als een ui) dat los of gescheurd mag zijn. Dit is niet nadelig voor de bol, hij gaat hierdoor juist sneller groeien.

Wat kleinere bollen kunnen echter ook worden toegepast in grote parktuinen waarbij het meer gaat om het vullen van zeer grote vlakken dan het spelen met kleine kleurnuances. 

Juiste aankoopmoment
Koop bloembollen altijd in het juiste seizoen, dus voor bloemen die in het voorjaar bloeien koop je de bollen in de herfst. Laat je dus niet verlokken nu al bollen te kopen voor zomerbloeiers. Voor dat aanbod wacht je tot het vroege voorjaar om ze dan pas te kopen en te planten. Dit wordt nog weleens verzwegen door aanbieders en de kans dat je bollen koopt die niet opkomen is dan erg groot!

Hoe bloembollen planten?
Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen vanaf september tot december worden geplant, voordat de vorst zijn intrede doet. Bloembollen kunnen op allerlei manieren geplant worden, op een eenvoudige manier, in een (verhoogd) plantbed op soort in vakken en door elkaar of  via lasagnebeplanting, dus boven elkaar. Op de verpakking staan niet alleen de afbeeldingen van de bolbloem, maar ook de plantgegevens. Maar de tuinier is de schilder die met een palet aan kleuren zijn eigen creatie maakt en dan zelf bepaalt wat de onderlinge plantafstand is en hoe die kleuren combineert. Het bollenschepje wordt dan een paletmes waarmee in het voorjaar een eigen Van Gogh uit de grond komt!

Eenvoudig bloembollen planten
De meest eenvoudige manier is de bloembollen uit te strooien en te planten daar waar ze vallen. Het planten kan in de grond maar ook in het gras. Per groepje moet dan een stuk grasmat worden uitgestoken. Na het planten van de bollen wordt het plantgat hiermee weer afgedekt. Daarna nog even goed aanstampen. Ook een makkelijke manier van bloembollen planten, maar meer volgens een planning, gaat als volgt:

  • maak een gaatje in de grond, 2x zo diep als de dikte van de bol
  • stop de bol er in, punt omhoog, ‘baardje’ naar beneden
  • aarde erop, gemiddeld 2x de dikte van de bol

Bloembollen planten in een plantbed
Ook dit is een makkelijke manier van bloembollen planten. Leg de bollen uit op het plantbed en dek ze af met een laag van zo’n tien tot vijftien centimeter grond. Hark het plantbed na het planten gelijkmatig aan en breng eventueel een afdeklaag van organisch materiaal aan van zo’n twee tot drie centimeter. Dat voorkomt bevriezing, uitdroging en dichtslaan van de grond.

Lasagnebeplanting
Lasagnebeplanting zorgt voor een langere bloeiperiode. Dit komt doordat bollen met achtereenvolgende bloeiperiodes in lagen worden geplant. De laatst bloeiende bloembollen worden het diepst geplant en de allereerste voorjaarsbloeiers komen in de bovenste laag. Deze methode kan zowel in de grond als in bakken en potten worden toegepast.

Van Gogh-beplanting
Maak brede kuilen, waarin de mix van bollen door elkaar maar wel op de juiste plantdiepte door steeds de uitgegraven aarde terug te leggen, worden geplaatst. Deze mix kan natuurlijk ook worden toegepast in plantbedden, maar het effect komt dan wat “ingelijst” over.

Bloembollen op het juiste moment planten
Voor een optimaal bloeiresultaat is het belangrijk om de bollen op het juiste moment te planten. Voor bloembollen die vroeg bloeien – van januari tot en met maart – is de periode van september tot en met oktober het aangewezen tijdstip om te planten. Bloembollen die bloeien van maart tot en met mei kunnen het beste van oktober tot en met november worden geplant. In de plantkalender staat wanneer de bloembollen geplant moeten worden en wanneer ze bloeien.

Tips
Markeer de plek waar je bloembollen hebt geplant met bijvoorbeeld een stokje, dan vergeet je niet waar je ze hebt geplant. Ook handig, wanneer je later nog winterviolen of vaste planten gaat plaatsen. Hoe jammer is het dan een bollengroep omver te spitten en ze te beschadigen.

Vergeet niet bloembollen in potten en bakken te planten bij het entree van uw huis of plaatsen op het terras die vanaf uw favoriete stoel binnenshuis te zien zijn: variëren in bloeihoogte geeft schitterende effecten!

Zet ook bloembollen bij winterbloeiers zoals Skimmia, winterheide, Viburnum, Helleborus, winterjasmijn en toverhazelaar en stem bij de keuze kleur en bloeiperiode op elkaar af.

Meer informatie over bloembollen vindt u op www.allesoverbloembollen.nl.