Nieuwe planten? Zorg voor een goede start!

Artikel van tuinblogger Elly van Kampen www.tuinhappy.nl  –  blog met tuintips

Tuinhappy.nl

Een tuin met mooie planten is een lust om naar te kijken.  Ook een mooie plantenbak op je terras of balkon kan zorgen voor een groen gevoel.  Zorg voor je eigen stukje natuur op je heen.

Wat is belangrijk?

  1. Kies voor kwaliteit
  2. Goede bodem
  3. Lucht en meer
  4. Eten en drinken

1. Kwaliteit

Bij de aanschaf van nieuwe vaste planten is het belangrijk te kiezen voor kwaliteit.  Een vaste plant gaat lang mee, zeker als je deze een goede verzorging geeft. Hierover straks meer.
Je begint met een kwaliteitsplant. Een vaste plant – de naam zegt het al – staat voor jaren in je tuin. Deze wortelt zich vast in de grond. Daarom: een begin goed!

Tuinhappy.nl2. Bodem

De wortels zijn de ankertjes van je plant. Hiermee zet deze zich vast in je grond. Via de wortels komt de plant aan water en voeding. Je snapt dus dat het belangrijk is dat de wortels zich in een prettige omgeving willen nestelen. Hoe meer wortels, hoe beter het is voor je plant.
Een plant met een goede wortelpruik groeit beter, bloeit beter, is gezonder en gaat dus langer mee.
Simpel eigenlijk. Toch besteden veel mensen geen aandacht aan de ondergrond.

 

3. Lucht en meer

Spit het stukje om waar je de plant wilt neerzetten. Plantjes houden van lucht. In een ondergrond die van de regen helemaal dicht zit, krijgen wortels het benauwd.  Geef ze dus een beetje lucht!.
Alleen omspitten is vaak niet voldoende. Zeker in nieuwbouwtuinen, maar ook in tuinen waar jarenlang aan de bodem niets is gedaan kun je het beste eerst een bodemverbeteraar door de grond mengen.  Je krijgt dan een luchtigere grond met meer organische stukjes er doorheen.
Hierin nestelen de wortels zich beter.
Hetzelfde geldt voor planten in een pot? Zorg dan voor een potgrond van kwaliteit. Want ook dit is belangrijk voor de wortels van je plant.
Deze start van je plant is het absoluut waard!

4. Eten en drinken

Wij groeien door gezond te eten en drinken. Dit geldt natuurlijk ook voor je plant. Het is een natuurproduct!  2 x per jaar wat korrels plantenmeststof is al voldoende om je plant gezond te houden. Wanneer: maart-april en juni-augustus nog een keertje strooien.
Verder 1 x per jaar wat plantenkalk (februari of november/december) is voldoende om de zuurtegraad van de grond op peil te houden.

Geef je plant dus een beetje aandacht. Je plant is je dankbaar.

Tuinhappy.nlArtikel van tuinblogger Elly van Kampen www.tuinhappy.nl  –  blog met tuintips