Je tuin zomerklaar maken

Het duurt niet heel lang meer en dan is het weer zomer. Tijd dus om eens kritisch naar je tuin te kijken. Hoe maak je je tuin zomerklaar?

Maak een lijstje van reparaties

Hoe is je tuin er op dit moment aan toe? Zijn er bloempotten kapot gevroren afgelopen winter? Zijn er planten die de winterkou niet overleefd hebben en vervangen moeten worden? Hoe staat de schutting erbij en doet alle buitenverlichting het nog? Maak een prioriteitenlijstje met de werkzaamheden die nog gedaan moeten worden. Idealiter maak je ook meteen een planning, want het vervangen van plantjes kun je bijvoorbeeld beter doen als de nachtvorst voorbij is.

Poetsen en schrobben

Je komt er bijna niet onderuit, het groene laagje dat tegels in de winter krijgen. Met een hogedrukspuit kun je na een natte winter het groen eenvoudig van je bestrating afspuiten. Als de beplanting dicht bij de bestrating staat, let dan op dat je de plantjes niet beschadigt. Dan kan het beter zijn om even te schrobben met een bezem. En als je tuinset de hele winter buiten heeft gestaan, heeft ook die een sopje met groene zeep nodig. Gebruik hiervoor geen hogedrukspuit, want daarmee kun je meer kwaad dan goed doen.

Wieden, zaaien en knippen

Verwijder het onkruid dat er nu al staat en haal het mos en dode bladeren tussen het gras en de planten uit. Om het gras gezond de zomer in te laten gaan, kun je het het beste verticuteren. Strooi er wat kalk overheen en zaai kale plekken opnieuw in. Met de snoeischaar kun je verdorde bloemen wegknippen om nieuwe bloemen een kans te geven. De verdorde takken en bladeren die in de winter tegen de vorst beschermden, kun je nu beter afknippen om planten de energie te geven weer uit te schieten. Planten die te groot worden, kun je het beste iedere drie tot vier jaar ‘scheuren’. Je splitst de plant dan in kleinere delen die je weer herplant. Je behoudt daarmee de bloeikracht.

Bemest je tuin door middel van een meststof, mestkorrels of door compost te strooien. De bodem krijgt zo de benodigde mineralen en voedingsstoffen. Een goede basis om planten te laten bloeien!

Geen groene vingers?

Heb je geen groene vingers of is het té veel werk om je tuin zelf zomerklaar te maken? Dan kun je een hovenier in de arm nemen. Hiervoor heb je echter wel een bepaald budget nodig. Als je bang bent dat je spaargeld niet voldoende is, informeer dan eens vrijblijvend naar de mogelijkheden van een online kredietverstrekker als Findio. Met een lening op maat ziet je tuin er binnen no time weer tip top uit!