Het aanleggen en indelen van buitensanitair

Als u een grote tuin heeft en de nodige ruimte voor bijvoorbeeld een hot tub, buitendouche of ander sanitair, dan kan het raadzaam zijn om daar efficiënt gebruik van te maken. Dat doet u door te kiezen voor een goede en duurzame aanleg van het sanitair en een heldere indeling. Wij hebben voor u de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet.

Let op de leidingen

Net als in huis, begint het aanleggen van buitensanitair ook bij het bepalen van waar de leidingen moeten komen. Het is zaak om de leidingen op een logische manier vanuit de woning of een ander startpunt aan te leggen. Daarmee voorkomt u dat u onlogische leidingen aanlegt, waar u later per ongeluk op kunt stoten bij graafwerkzaamheden in de tuin.

In het ideale plaatje vraagt u zowel een tuinman als een loodgieter om u hierbij te helpen. De loodgieter kan u helpen om de leidingen op de juiste manier en op de juiste plekken te leggen, de tuinman zorgt voor de tekeningen en legt vast waar de leidingen dan precies lopen. Ook kan de tuinman adviseren over welke planten u beter wel en niet in de buurt van de leidingen kunt plaatsen, in verband met vertakkingen en wortels.

Kies voor onderhoudsvrij sanitair

Een buitenbad, een hot tub, een douche: allemaal leuk en aardig, maar het bevindt zich wel allemaal in de open lucht. Dat betekent dat u er rekening mee moet houden dat het is blootgesteld aan weer en wind. Het is dus zaak om te investeren in producten met een bepaalde kwaliteit: een goede afsluiter op de hot tub, zodat u niet iedere keer beestjes eruit moet vissen. Een douche met een goede beschermde afvoer, zodat die niet volloopt met zand en blaadjes.

Voorkom problemen met de hygiëne

Zeker als u een hot tub, bubbelbad of buitenzwembad aan laat leggen, is de hygiëne van belang. Stilstaand water, leidingwater dat te lang te warm is: allemaal mooie bronnen voor bacteriën. Draag er dus zorg voor dat het voor wat betreft de hygiëne allemaal op orde is. Maak sowieso regelmatig schoon, maar zorg er ook voor dat u zich laat adviseren door een expert. De legionellabacterie is een befaamde bron van infecties en in vrijwel al het water al latent aanwezig. U moet er voor zorgen dat deze bacterie niet de kans krijgt in uw badwater.