Beste maand om je huis te verkopen

Timing is alles, zeker op de woningmarkt. Wanneer je bent overgegaan tot de verkoop van je huis, dan wil je dit uiteraard ook zo snel mogelijk afronden, waarna je een volgende stap kunt zetten naar je eigen nieuwe woning. Om potentiële kopers aan te trekken kan je verschillende dingen doen, waarbij je soms meer invloed kunt uitoefenen dan anders. Eén van de dingen waar je geen invloed op uit kunt oefenen, maar waarvan je wel kunt profiteren is de maand waarin je jouw huis te koop zet of hebt gezet. Er is namelijk aanwijsbaar een periode van het jaar waarin je meer kans hebt om je huis te verkopen. Uiteraard kun je ook advies vragen aan je makelaar, er zijn overigens ook steeds meer internetmakelaar actief zoals Makelaarsland, HuisPortaal.nl en Wonex. Deze kunnen heel goed aangeven welke maand ideaal is om je huis te verkopen.

 

Periode of maand

Wanneer de beste periode is om je huis te verkopen, dat kan iedereen wel raden; het voorjaar. Als de temperatuur weer stijgt, het zonnetje weer begint te stralen en de tuin weer opbloeit dan is het hét moment om je huis te koop te zetten. Mensen gaan weer de straat op, op zoek naar die ene aansprekende woning. Wat veel mensen echter niet weten is dat er ook daadwerkelijk een piekmaand is in het jaar waarbij je kans om een woning te verkopen substantieel hoog is en dat is in de maand september. Met de zomervakantie als een ideaal moment om na te denken over de toekomst, kiezen veel mensen er juist dan voor om op zoek te gaan naar een nieuwe, frisse start in een nieuwe woning. Die zoektocht komt in de maand september tot een hoogtepunt in de verkoopcijfers. Beide NVM open huizen dagen worden ook georganiseerd tijdens deze 2 periodes, dus nog extra slim om tijdens één van deze periodes je woning te koop aan te bieden via een (online) makelaar.

 

De verkoopstrategie

Je huis verkopen is overigens meer dan alleen de timing juist bepalen. Wanneer je zelf op zoek bent naar een huis en je hebt jouw ideale huis gevonden in januari, dan heb je soms geen andere keuze dan je eigen huis in deze periode ook te koop te zetten. Binnen de verkoopstrategie kan je gelukkig nog meer factoren aanspreken. Je kunt je huis van binnen een nieuwe uitstraling geven, alle gebreken herstellen en een representatieve indruk geven van je woning. Zodoende heb je ook op andere momenten van het jaar nog meer dan voldoende mogelijkheden om je woning goed te verkopen.

 

Timing en foto’s

De maand september is dus dé maand om je huis te verkopen. Er is geen twijfel over mogelijk; alles ziet er mooier uit als de zon schijnt en de omgeving van je huis fleurt ook daadwerkelijk op. Daarbij is de kracht van foto’s van groot belang. In de lente en zomer heb je nou eenmaal meer mogelijkheden om die perfecte foto van je huis of tuin te maken, waardoor mensen net iets meer interesse krijgen in je woning. Omdat veel mensen een woning in eerste instantie zoeken op internet, is het belang van foto’s tegenwoordig extra groot en de zomer biedt daarbij volop mogelijkheden. Wil je zelf je huis verkopen? Zorg er dan voor dat deze tijdens óf vlak na de zomervakantie op de markt te vinden is.