Voorkom overlast door duiven in je tuin

Het is een grote ergernis van veel tuinbezitters, duivenoverlast. Niet alleen de fysieke aanwezigheid van de duif zelf is hinderlijk. Nee het is vooral wat de duif met zich meebrengt. Nesten met mogelijke ziektes en verontreiniging door uitwerpselen. Duivenpoep heeft namelijk een bijtende uitwerking en kan blijvende schade aanbrengen aan de tuinmeubels, auto of het huis zelf. Nu lijkt één enkele duif zo erg niet, maar een duif is honkvast en blijft terugkomen op zijn favoriete plekjes. Hoe vaak je er ook met de bezem achteraan rent. Doordat de Nederlandse wetgeving de meeste duivensoorten beschermt zijn de oplossingen om van duivenoverlast af te komen gering. Wij vroegen Avonda Faunabeheer om enkele DIY tips om duivenoverlast te voorkomen.

 

Hoe voorkom je overlast door duiven?

De vormen van duivenoverlast zijn verschillend. Van een onder gepoepte gevel tot ziektes die de dieren met zich meedragen. In grote lijnen komen de verschillende overlast vormen overeen waardoor wij een aantal algemene tips kunnen geven zodat je zelf kan voorkomen dat ze juist jouw tuin opzoeken. Een duif komt terug als een plekje comfortabel is. De onderstaande tips spelen in op het zo oncomfortabel mogelijk maken van plekken waar duiven kunnen zitten. Zo komen de duiven niet in jouw tuin, maar zoeken ze hun heil in die van iemand anders.

 

Reflectie / Spiegels

Door licht te reflecteren met bijvoorbeeld spiegels of zelfs Cd’s worden duiven tijdens hun landing opgeschrikt door een mogelijk gevaar (de weerkaatsing van het licht). Hierdoor kiezen ze vaak een ander, veiliger plekje.
Een iets duurdere aanpak is het plaatsen van de zogenoemde “Bird Free Gel”. Dit is een bakje wat op het hek geplaatst kan worden. In de ogen van de vogels lijkt de gel op vuur en daar zullen ze niet bij in de buurt willen landen.

 

Dun draad of touw spannen

Deze oplossing werkt vooral goed voor balkons, waar de duiven op de rand zitten. Maar hij is ook zeker toe te passen op de schutting of zelfs de dakgoot. Door een dunne draad op 10 centimeter boven de balustrade te spannen (waar de duiven neerstrijken) kan er niet meer geland worden en zal de duif een ander plekje zoeken.

 

Duivenpinnen of -netten

Ben je meer van een drastische aanpak en wil je geen duif in de buurt van je huis of gebouw hebben dan zijn duivennetten de oplossing. Alles vanaf het hek wordt haast hermetisch afgesloten. Duiven (en andere vogels) zullen de mogelijkheid niet hebben om overlast te veroorzaken. Hoewel het een grote klus is, zie je de meeste netten na plaatsing bijna niet hangen. De ingreep is visueel dan ook helemaal niet zo drastisch.
Een meer specifieke aanpak is het plaatsen van duivenpinnen. De pinnen voorkomen dat duiven op bijvoorbeeld op het tuinhek of in de dakgoot gaan zitten. De rest van de tuin is nog gewoon toegankelijk. Met behulp van duivenpinnen is het dus mogelijk om in ieder geval een gedeelte van uw eigendommen te beschermen.

 

Goed om te weten bij duivenoverlast

Duiven verjagen of wegvangen is niet altijd toegestaan. Verschillende duivensoorten zijn beschermd of beschermd in de bebouwde kom. Ook het verwijderen van nesten (met jongen) is bij wet verboden. Hierdoor kan het voorkomen dat professionele vogelverjagers niets kunnen betekenen voor particulieren. Probeer daarom duivenoverlast te voorkomen met de bovenstaande tips. Voor bedrijven en terreinen zijn er wel mogelijkheden op het gebied van duivenwering en het wegvangen of verjagen van duiven. Dit zal echter altijd gedaan moeten worden door een professional.