Vaste planten in potten – natuur om je heen

Vaste planten in potten – natuur om je heen

Dit gastblog is geschreven door Elly van Kampen – blogger/owner Tuinhappy.nl

Op elk terras, hoe groot of klein dan ook, kun je planten in potten plaatsen. Ze zorgen voor meer natuur om je heen. Ook op balkons, dakterrassen of woonboten geven planten in potten je een goed gevoel.

Potten zijn verkrijgbaar in zoveel soorten en maten dat er voor elk wat wils te vinden is, passend bij jouw smaak of tuinstijl.

Ook de keuze aan vaste planten is groot. Van kleine bodembedekkers tot palmen, coniferen of zelfs hele bomen. Let er met name op dat zowel de plant als de pot voldoende vorstbestendig is. Anders moet je ze ’s-winters naar binnen brengen in een verwarmde ruimte. Er zijn bloempotten in de handel die voldoende vorstbestendig zijn.

Tuinhappy.nl - agapanthus in potDe start is belangrijk

Voor planten in potten is de start heel belangrijk. De plant moet het immers doen met de grond en de voedingsstoffen welke in de pot aanwezig zijn.

1. Kies eerst een mooie plant!
Wat vind je mooi? Groene planten als buxus, conifeer en taxus? Of houd je meer van mooie kleuren als lavendel, hortensia, rozen of agapanthus. Voor een mediterrane sfeer kies je voor palmen. Maar ook kleine kruipertjes doen het goed in b.v. een platte schaal.
Klik hier voor een overzicht van mooie vaste planten.

2. Kies dan een mooie bijpassende pot!
Let zoals gezegd op de vorstgevoeligheid. Houd je van kleur, denk dan eens aan potten in de kleur van je buitenboel. Ze zijn in allerlei RAL-kleuren leverbaar.

3. Zorg voor een goede potgrond!
Een goede kwaliteitspotgrond is bemest voor een aantal maanden en klinkt niet in.
Let er wel op dat je geen tuinaarde gebruikt voor planten in potten. Potgrond is wel degelijk iets anders dan tuinaarde. Het is speciaal ontwikkeld voor planten in potten en heeft de juist lucht/vocht verhouding.

Tuinhappy.nl---hortensia-in-pot4. Zorg voor de juiste plantenvoeding!
Een plant in pot is afhankelijk van wat jij aan voedingsstoffen geeft. Start daarom met een bemeste potgrond. Deze werkt meestal een maand of drie.
Daarna kun je of met een vloeibare voeding of met voeding in korrels je plant bemesten.  Vloeibare voeding verdun je met water volgens de gebruiksaanwijzing. Korrels strooi je gemakkelijker over de pot en werken dan weer ca. 3 maanden.  Minder werk dus.
De keuze van je plantenvoeding hangt af van de plant. Er is een ruime keuze aan speciale plantenvoeding, kies anders voor een universele siertuinmeststof.
De korrels strooi je 2 x per jaar in maart of april en juni of juli. Begiet deze na het strooien.

Bloeiende planten bloeien langer en geven meer bloemen. Groene planten blijven mooi groen met gezondere wortels.

Minder steen en meer natuur om je heen, daar wordt toch iedereen vrolijk van!
Volg tuinblog Tuinhappy voor meer tuintips of neem een abonnement op de Tuin Nieuwsbrief.