Pas op voor de teek! Draag teekwerende kleding

Tuinieren lijkt weinig gevaren met zich mee te brengen, maar niets is minder waar. De onschuldige rupsen, spinnen of vogels die we tegenkomen in onze tuin doen weliswaar niemand kwaad, maar wat te denken van teken. Deze minuscule diertjes zijn met het blote oog nauwelijks te zien en vormen een groot gevaar. De kleine, zwarte, spinachtige beestjes bijten zich vast in de huid en dat kan nare gevolgen hebben.

Wat doen teken?

Teken zijn te vinden op groene plekken, zoals bossen en struiken. Ze verblijven niet alleen in de vrije natuur, maar ook bijvoorbeeld in een achtertuin. Het kleine beestje lijkt misschien onschuldig, maar in Nederland worden er per jaar gemiddeld een miljoen mensen gebeten door een teek. En zo’n tekenbeet is zeker niet ongevaarlijk. Een teek verspreidt namelijk gif, wat tot ernstige ziektes kan leiden.

De schapenteek (Ixodus ricinus) is in Nederland de meest voorkomende teek en staat bekend om het overbrengen van de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan aandoeningen aan gewrichten, huid, zenuwstelsel en hart veroorzaken en in zeldzame gevallen kan Lyme zelfs dodelijk zijn. Het is daarom van groot belang om na het tuinieren de huid te controleren op tekenbeten. Of beter zelfs, te zorgen dat teken de weg naar de huid niet weten te vinden.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Tekenbeten zijn het beste te voorkomen door hovenierskleding te dragen met teekwerende eigenschappen. Deze speciaal behandelde kleding zorgt ervoor dat een teek zich niet vast kan plakken op het lichaam, eraf valt en vervolgens overlijdt. Teken kunnen overal op het lichaam gaan zitten, dus zorg ervoor dat alle lichaamsdelen bedekt zijn. Stop desnoods de broekspijpen in de sokken. Op die manier kan de teek onmogelijk bijten en ziektes als Lyme overbrengen.

Houd er bij het tuinieren dus rekening mee dat er teken in uw omgeving zijn die u kunnen besmetten met een levensbedreigende ziekte. Ga voorbereid uw tuin in en zorg dat u van uw schoenen tot uw hoofd ingepakt bent met teekwerende kleding.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de kennisbank van Rovince.