Mollen; een nachtmerrie voor iedere tuinliefhebber

De lente heeft nu echt zijn intrede gedaan, de zon schijnt, je tuin is helemaal op orde, bloemen beginnen in je tuin te ontluiken en bijen vliegen van bloem naar bloem. Niets kan jouw dag nog stuk maken. Vandaag ga je lekker genieten in je tuin. Dat dacht je tenminste. Maar als je naar buiten loopt, ben je ineens in je grootste nachtmerrie beland. Je o zo mooie tuin is één ravage. Molshoop na molshoop prijkt boven je grasmat uit, de een nog groter dan de ander. Je hebt last van mollen in de tuin!

Mollen zijn nuttige diertjes

Mollen zijn eigenlijk best schattige diertjes, die leven van wormen en insectenlarven. Door de enorme kleine oogjes is het zicht van een mol behoorlijk beperkt. Blind is hij echter niet, wel slechtziend. Door slechtziendheid is de mol afhankelijk van zijn geur, snorharen en tastharen op zijn pootjes.

Mollen zijn ook enorm nuttig. Ze houden de bodem luchtig en ontwateren je tuin. Daarnaast ruimen ze ook schadelijke insecten op. De mol heeft dus een belangrijke functie in ons dagelijkse ecologische systeem.

Ondanks dat de mol heel wat nut heeft, zit je niet op deze dieren in je tuin te wachten. Want door de molshopen ziet niet alleen je tuin er verschrikkelijk uit, maar kan ook je terras verzakken door het gangenstelsel dat onder je tuin gegraven is. Zaak om te zorgen dat je van de mollen in je tuin afkomt. Maar wat kun je tegen mollen doen?

Mollen bestrijden

Een mol geeft zich niet zomaar uit zichzelf over. Je moet de mol bestrijden, dat is de enige oplossing om van de mollen in je tuin af te komen. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat jouw tuin weer mol-vrij wordt. Je kunt de mol bestrijden door hem te vangen in een mollenklem of in een mollenval, maar je kunt de mol ook verjagen. En is je tuin toe aan een flinke renovatie, dan kun je ook nog preventieve maatregelen nemen door anti mollengaas te plaatsen.

Een mol geeft zich niet zomaar over

De mollenklem

Wil je helemaal op save spelen, dan kun je het beste een mollenklem plaatsen. Je ben er dan in ieder geval van verzekerd dat dezelfde mol nooit meer terugkomt. De mollenklem is echter niet een diervriendelijke manier van mollen vangen. Het diertje is, als de klem goed staat afgesteld, opslag dood.

Hoe werkt een mollenklem dan eigenlijk?

Het plaatsen van een mollenklem is toch iets ingewikkelder dan het in eerste instantie lijkt. Het plaatsen van een mollenklem vraagt enige kennis. En dan heb ik het vooral over het afstellen van de klem. Als dit niet goed gebeurd, dan is de mol niet opslag dood en zal de mol onnodig lijden.

Plaats de mollenklem altijd in de gang en niet in de molshoop. De gang kun je vinden door een gat te maken in de molshoop. Verwijder steentjes en kluitenaarde. Nu kun je met je vingers voelen in welke richting de gang loopt. Als je dat weet kun je de klem, die je op spanning hebt gezet, in de gang schuiven. Maak de molshoop weer dicht, zodat er geen enkel daglicht meer doorheen schijnt.

Een Mollenklem

De mollenval

De mollenval is een stuk diervriendelijker dan de mollenklem. Met een mollenval kun je de mollen in je tuin levend vangen, zodat je ze ergens anders hun vrijheid kan teruggeven. Het diertje kan blijven leven en jouw tuin is mol-vrij.

Een mollenval is een koker, die aan beiden zijkanten een deurtje heeft dat naar binnen openklapt. Als de mol de val is ingelopen, kan hij onmogelijk ontsnappen.

Het plaatsen van een mollenval is eenvoudig

Net als bij de mollenklem, zoals hierboven besproken, plaats je de mollenval in de mollengang. Het is belangrijk dat je een mollengang gebruikt die veelvuldig gebruikt wordt door de mol. Zo’n gang is op een eenvoudige manier te vinden, door ’s avonds alle molshopen plat te drukken. Onder de molshopen, die de volgende ochtend weer omhoog staan, zit de meest belopen gang. Ook nu dek je na het plaatsen van de mollenval de molshoop weer toe.

Een gevangen mol kan niet langer dan 12 uur zonder voedsel in leven blijven, maar ook stress kan voor de dood zorgen. En dat is iets wat je niet wil als je gebruik maakt van een mollenval. Daarom is het belangrijk om de mollenval regelmatig te controleren. Je kunt via de kijkopeningen, die aan de bovenkant van de koker zitten, direct zien of er een mol in de val zit.

Mollen hebben een gevoelige neus

Mollen zijn heel gevoelig voor geuren. Mensengeur hebben ze dan ook zo opgesnoven. Draag daarom bij het plaatsen van een mollenklem of mollenval handschoenen, zodat de mol geen argwaan zal krijgen en de klem of val gaat omzeilen.

Een Diervriendelijk Mollenval

Mollen verjagen

Iets heel anders wat je tegen mollen kunt doen, is hem verjagen. Een van de manieren is om de mol te verjagen met geluid. Dit kan door het plaatsen van een ultrasone mollenverjager. Er zijn echter ook methodes, die gebruikt worden om mollen te verjagen met behulp van een stuk tuinslang of lege flesjes, die je met de opening naar boven in de molshopen steekt. Of deze manieren ook daadwerkelijk helpen, dat is nog maar de grote vraag. Je kunt het natuurlijk altijd eerst uitproberen.


De ultrasone mollenverjager

De ultrasone mollenverjager is de meest diervriendelijke en simpelste manier van mol bestrijden. De mol wordt niet eerst gevangen en de molshopen hoeven ook niet eerst open gemaakt te worden. De mol weet zelfs helemaal niet dat jij hem bestrijdt, totdat hij te maken krijgt met de ultrasone mollenverjager. Als hij dat aanhoudende, vervelende, hoge geluid constant hoort, wil hij niets liever dan zijn biezen pakken en jouw tuin verlaten.

De ultrasone mollenverjager is geschikt voor elke plek in je tuin

De ultrasone mollenverjager is maar een klein apparaatje, dat geluidsgolven voortbrengt. De trillingen trekken tot diep in het gangenstelsel van de mol door, waardoor de communicatie met andere mollen wordt verstoord.

Je kunt de ultrasone mollenverjager op elke willekeurige plaats in je tuin zetten. Je prikt de mollenverjager gewoon in de grond en je bent klaar. Verder hoef je niets te doen, dan wachten. Het is echter wel raadzaam om het apparaat toch zo dicht mogelijk in de buurt van de molshopen te plaatsen. Er zijn verschillende apparaten met diverse capaciteiten. Het kan dus zijn als je een hele grote tuin hebt, dat je meerdere apparaten nodig hebt.

Het gebruik van een ultrasone mollenverjager tegen mollen vraagt wel om heel veel geduld. De mollen zullen zich langzaam terugtrekken. Je kunt dan ook pas na een week of twee zien of deze manier werkt.

Mollen je tuin niet binnen laten

Een andere optie tegen mollen is om de mollen je tuin niet binnen te laten dringen, door het aanbrengen van anti mollengaas. Dit is een preventieve methode, die alleen geschikt is voor tuinen die nog aangelegd moeten worden of aan een volledige renovatie toe zijn.

Anti mollengaas

Anti mollengaas is gaat met enorm kleine mazen, waardoor een mol niet heen kan. Het mollengaas kun je vlak onder je grasmat of aarde aanbrengen. Anti mollengaas heeft op deze manier de functie van een soort worteldoek.

Let erop dat het gaas vlak onder het oppervlak wordt aangebracht. Een mol heeft namelijk maar een kleine ruimte nodig om een gang te maken. Ook moet de grond waarop je het anti mollengaas aanbrengt egaal zijn. Laat het anti mollengaas elkaar overlappen en leg het vast met haken.

Als je het mollengaas gebruikt als een soort worteldoek, dan kan de mol nog steeds onder je tuin een gangenstelsel graven. Je tuin kan dan ook nog steeds verzakken. Het enige wat niet meer kan is, dat de mol molshopen naar boven werkt.

Wil je dat de mol ook geen gangen meer onder je tuin kan graven, dan moet je ook anti mollengaas ondergronds als omheining om je tuin zetten. Echter moet het gaas wel tot 1 meter diep aangebracht worden, want mollen zijn diepe gravers.

Anti mollengaas vraagt om een boel graafwerk en tijd en is dus zeker niet iets voor een tuin die al helemaal netjes is aangelegd.

Aardsvijanden van de mol

De mol heeft naast de mens veel vijanden. Zowel de wezel, marter, rat, vos, das, uil, bunzing, reiger als kat, zijn erg belust op een mol. Je kunt dus gaan zitten wachten totdat de mol ten prooi valt aan één van deze dieren. Alleen is de kans dat je dan van de mollenplaag in je tuin afkomt nihil. Er zit dus niets anders op dan de mol te bestrijden.

Kat is gek op mollen